Wednesday, September 01, 2004

X Port Plater

 
X-port Plater, Mandalsgata 1 i Oslo ble for mange porten til en ny musikalsk åpenbaring. Ikke noe selskap i Norge har vært i nærheten å gi verden så mange udødelige hard core punk (heretter HC) utgivelser. Med HC menes punk som er hardere i det musikalske uttrykket en de mer straighte punk bandene som Sex pistols, Clash etc. Der de straighte solgte seg til multinasjonale selskaper holdt de fleste HC bandene fast ved idealismen og gikk til såkalte uavhengige selskaper. 

I fra Mandalsgata var det en rekke postpønkere (omtalelse av pønkere som bestilte sine varer på postordre i stedet for å oppsøke miljøene. Av mange brukt som skjellsord, av andre en dyd av nødvendighet da avstandene var så store.) som fikk tak i plater, kassetter og ziner fra det store utland og det litt nærmere Norge. Ånden fra denne tiden (midt på 1980 tallet) var D.I.Y. (Engelsk for Do It Yourself = Gjør det sjøl) og det var akkurat det X-port Records gjorde. Selskapet ble drevet av to av Norges veteran pønkere, Gunnar Nuven (ex Feber, Svart framtid, Kafka prosess, So Much Hate mm) og Ote (ex Norrrske budeier (ikke feil staving, skrives med tre ganger r)). Med deres tidligere meritter innen pønken og ikke minst deres idealisme brusende i blodet måtte de gjøre noe med impulsene fra Europa og resten av verden. Utenfor Norge var det ikke uvanlig at selskapene byttet plater med hverandre og på det viset fikk man distribuert musikken til stadig nye lyttere. Dette passet utmerket inn i X-port duoens tanker om å drive selskapet. 

Våren 84 gikk Svart framtid i studio og spilte inn sin debut plate (X-001). Rett etter at den ble utgitt dro bandet på en større Europa turne. Her byttet/solgte de platen med en rekke andre band/selskaper. Dette førte til at de samtidig som de startet opp selve plateselskapet var ”nødt” til å begynne post ordre distribusjon for å få solgt de nye platene, zinene og kassettene de hadde byttet til seg. Rett før turneen hadde startet hadde de søkt noe som het Ungdommens egne bedrifter om driftstilskudd. Vel hjemme lå 30 000,- kroner å ventet på dem. X-001 var nedbetalt og de hadde til og med litt attåt. 

Høsten 84 gikk så Bannlyst i studio og spilte inn X-002. Den kom ut tidlig i 85. På denne tiden var det mange band som sendte dem demoer, samtidig som det var mange band de kunne tenkt seg å gi ut noe med. Løsningen ble en samler i form av X-003. På den finner vi bidrag fra; Akutt innlegelse (”Hagen jugend”), Angor wat (”Bomba eller mat”), Bannlyst (”Terrorstyre”), Kafka prosess (”Hun lever ikke lenger”), Landssvik (”Krig”), Psykisk terror (”Uskyldige barn”) og Siste dagers helvete (”Hvorfor ?”). Rett etter at samleren kom ut kom en splitt singel med Jugoslaviske Proces og Norske Stengte dører i form av X-004. Med den kom det ett internasjonalt aspekt inn i selskapets artist utvalg. Inntil nå hadde de konsentrert seg om Norske band, men nå åpnes dørene mot Europa for alvor. Flere var skeptiske til å slippe utlendinger til på X-port (f. eks. i Panic #4), men de fleste var positive. De fleste skeptikerne snudde på flisa og sa seg enig når de fikk høre det endelige resultatet.

Barn av regnbuen skulle bli neste band ut på X-port. De kom sommeren 86 ut med sin debut plate. Bandet kom fra ett lite sted tett utenfor Harstad, og ble første NordNorske punk band som fikk utgitt noe på ett SørNorsk selskap. Restene av Barn av regnbuen skulle bli til Life…But How To Live It? etter hvert. Rett etter denne var det planlagt en 7” ep med Kafka prosess som aldri ble utgitt. Dette skyldtes nok at bandet ble oppløst før platen skulle utgis. Bannlyst ble også oppløst i disse dager. Til sammen fant restene av Bannlyst og Kafka prosess tonen og startet So Much Hate. De fikk æren av å spille inn det første albumet på X-port. I august 87 lå X-006 klar i butikkene. So Much Hate sang både på norsk og engelsk på platen, noe de ble kritisert for. Hittil hadde alle Norske bidrag på X-port vært på norsk. Det må skytes inn for uinnvidde lesere at i de dager var det skikkelig fy fy å synge på engelsk. I de mest kompromissløse kretser var det som å banne i kirka å ikke synge på morsmålet. Nok engang viste X-port vegen for de vanntro. 

Reaksjonene lot ikke vente på seg når de på neste utgivelse, X-007, ”gikk så langt” som å utgi en splitt LP med to Østerriske band. Nemlig Stand to Fall og Target of Demand. Begge bandene sto fjellstøtt innenfor den Europeiske HC bevegelsen og hadde en rekke utgivelser å vise til. Til tross for det fikk denne utgivelsen svært lunken kritikk og dertil liten interesse fra det platekjøpende hjemlige publikum. Det var slitsomt nok å utgi plater hvor man var avhengig av tilnærmet 100% salg for å få inn igjen utgiftene. Siste utgivelse på labelen skulle bli Life…But How to Live It? Sitt debut album. Nok engang viste de sin teft for kvalitet, med å gi ut debuten til ett av de mest kritiker roste bandene i Norsk musikk historie. At X-008 ikke var så bra produsert trakk nok noe av helhetsinntrykket ned. Om det hadde direkte innvirkning på salget skal være uvist. Uansett solgte den ikke raskt nok til å unngå at X-port records måtte sette kroken på døra. 

X-001 Svart framtid - 1984 EP (7" i poster cover høsten 84) (kan lastes ned som MP3 her)  
X-002 Bannlyst - La dem ikke lure deg (7" i poster cover tidlig i 85) (Kan lastes ned som MP3 her)  
X-003 Div artister - Nå eller aldri (7" i poster cover sommeren 85) (Kan lastes ned som MP3 her.)  
X-004 Proces/Stengte dører - Splitt EP (7" i poster cover høsten 85)  
X-005 Barn av regnbuen - Det e`kje nåkka artig længer (7" i poster cover sommeren 86)  
X-006 So much hate - How We Feel (LP m/tekstark og klistremerke august 87)  
X-007 Stand to Fall/Target of Demand – Sometimes It`s Like… (LP 88)  
X-008 Life…But How To Live It? – Life…But How To Live It? (LP m/tekstark tidlig i 89)  

(X-001 ble presset i en plass mellom 1400 og 1600 ex. De andre utgivelsene på X-port records er presset i 1000 ex) Alle 7” utgivelsene, minus Proces sine bidrag til X-004, er presset som en bootleg LP (Finsk ?) med tittelen "Nå eller aldri, X-port 1984-86". 

Fra X-003 havnet Angor wat sitt bidrag senere på samleren Noize Of Norway (Den onde sirkel dos8504t) mc 85. Kafka prosess sitt bidrag på deres album Ingen fattige, ingen rike (Skuld Releases 052) LP med vedleggsark Tysk (presset i 1957 ex) 2000. Siste dagers helvetes bidrag havnet senere på samleren Life Is A Joke vol 2 (Weird Systems WS 022) LP 86. I ettertid har X-008 blitt gjenutgitt på Progress Records som Life But How To Live It?/Day By Day (PRO 002) CD (inkluderer deres 2 første album på en CD). Deretter reutgitt på Boss Tuneage (BTRSV028) LP+CD, UK, 2016

Linker av interesse; #1 
Kilder; Fredrik Bakkemo, Absolute musique #3, Kill from the heart, Når de døde våkner #1, Panic #4, Rock furore #1 og #3, Skummende epileptikere #3, Subcore #1 samt alle utgivelsene på Xport records. 

 Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i Norges eneste nålevende platesamler magasin; Goldies # 78.

No comments: